Temptations imagery

Bagaimana Cara Berkomunikasi Dengan Kucing?

Bagaimana Cara Berkomunikasi Dengan Kucing?

Sahabat kucing kami yang hebat bukan sahaja dapat menawan hati kami, tetapi mereka juga menguasai internet. Haiwan menarik ini terkenal dengan sifat misteri dan kemegahan mereka. Walaupun kucing adalah introvert, mereka juga merupakan haiwan yang sangat ekspresif.

Walaupun kucing adalah pintar, ia tidak menghairankan yang kucing boleh menggunakan pelbagai cara untuk berkomunikasi. Selain daripada isyarat pergerakan ekor, bahasa kucing dari suara juga termasuk bunyi vokal. Sebagai ibu bapa kucing, dengan mengenali dan mentafsir bunyi kucing dan mempelajari cara memahami bahasa kucing akan merapatkan anda dengan kucing anda.

Maksud pelbagai jenis bunyi kucing

 1. Mengeong

  Kucing terkenal dengan bunyi meow tersendiri yang merangkumi sebahagian besar bahasa kucing. Walaupun ia mungkin adalah bunyi khas yang dihasilkan oleh kucing, mereka akan menggunakan bunyi meow semasa berkomunikasi dengan manusia sahaja. Anak kucing mengeong untuk menarik perhatian ibu mereka tetapi akan kehilangan keupayaan apabila mereka semakin dewasa. Walau bagaimanapun, dalam kehidupan manusia, kucing dewasa mengeong semasa berkomunikasi dengan manusia kerana mereka menganggap manusia sebagai ibu mereka semasa anak kucing.

 2. Mendengkur

  Walaupun ia adalah misteri, dengkuran kucing dianggap sebagai bunyi khas yang dihasilkan oleh kucing. Kebiasaannya, mendengkur dikaitkan dengan emosi positif, seperti kebahagian, ketenangan dan kepuasan. Ibu kucing biasanya mendengkur semasa bersama anak kucing mereka untuk memberi keselamatan dan ketenangan kepada anak kucing. Selain menunjukkan betapa gembiranya mereka, kucing juga mendengkur untuk melegakan diri mereka semasa sakit atau semasa dalam tekanan.

 3. Berceloteh

  Berceloteh merupakan satu lagi bunyi biasa dalam bahasa kucing. Sebagai kemahiran memburu, kucing boleh menggetarkan rahang bawahnya dengan pantas untuk menghasilkan suara celoteh yang seakan kicauan burung untuk menarik burung lebih dekat untuk memburunya. Dalam kehidupan kucing, ia juga dianggap sebagai tanda kekecewaan. Kucing boleh menghasilkan suara ‘trilling’ yang tajam yang menyerupai kicauan untuk menyambut manusia kegemaran mereka.

 4. Mendesis

  Bunyi kucing seperti mengeong dan mendengkur amat dihargai oleh ibu bapa kucing, tetapi bukan pada bunyi desisan kucing. Apabila dalam ketakutan dan tekanan, kucing akan mengeluarkan bunyi desisan yang kasar untuk mengelakkan ancaman sebagai amaran sebelum melakukan serangan. Kucing sering mendesis apabila berasa terancam dan adalah wajar untuk memberinya masa bersendirian atau mendekatinya dengan berhati-hati. (55)

 5. Melolong/Menangis

  Kucing akan menangis atau melolong apabila mereka berada dalam kesusahan atau kesakitan. Walaupun bunyi tangisan kucing selalunya menyerupai tangisan bayi manusia, bunyi melolong ialah bunyi panjang yang dihasilkan oleh kucing. Walaupun tangisan kucing boleh bermakna kucing berada dalan tekanan atau ketakutan, melolong mempunyai makna yang lebih khusus. Biasanya, kucing akan melolong semasa dalam kesakitan atau tidak keselasaan. Lolongan kucing untuk masa yang berpanjangan memerlukan perhatian segera

Bagaimanakah untuk berkomunikasi dengan kucing anda?

Mengetahui cara berkomunikasi dengan kucing sangat berguna apabila anda mengadopsi kucing baru atau ingin menjalin ikatan dengan kucing anda. Kebolehan untuk mentafsir pelbagai bunyi kucing boleh membantu anda memahami kucing anda dengan lebih baik dan bertindak balas terhadapnya. Mempelajari cara berkomunikasi dengan kucing akan membolehkan anda menjalinkan ikatan batin dengan kucing anda untuk seumur hidup.

Memahami bahasa kucing melalui pelbagai bunyi kucing akan membolehkan anda memahami apa yang mereka lalui pada bila-bila masa. Biasanya membelai mereka adalah tindak balas positif terhadap mengeong, tetapi memandangkan kucing juga bergantung pada isyarat bukan lisan, adalah penting untuk memahaminya juga. Kucing dapat berkomunikasi tanpa lisan dengan mengenyit mata, mendedahkan perut, dan menaikkan ekor untuk menunjukkan kemesraan dan kasih sayang, lalu anda boleh memberi ganjaran melalui belaian atau Snek Temptations™ kegemarannya.

Bagaimanakah untuk menenangkan kucing dalam tekanan/kucing menangis?

Jika kucing anda menghasilkan bunyi yang luar biasa, seperti menangis atau melolong untuk masa yang berpanjangan, ia mungkin memerlukan bantuan dan sedang menarik perhatian anda. Adalah normal bagi kucing yang sedang tertekan atau gusar untuk melolong atau menangis. Selain menangis, anda boleh melihat tanda-tanda lain yang menunjukkan kesusahan, seperti ekor melengkung di antara kaki belakang, dan telinga ke bawah. Mempelajari cara berkomunikasi dengan kucing boleh membantu anda menjaga kucing anda apabila ia memerlukannya.

Anda boleh membantu kucing anda mengurangkan tekanan ini dengan memberikannya lebih kasih sayang dan penjagaan. Walau bagaimanapun, sekiranya kucing anda menunjukkan sebarang tanda ancaman, anda perlu berundur dan elakkan daripada memeluknya. Kucing memerlukan ruang peribadi mereka, jadi biarkan kucing anda bersendirian sehingga ia tenang.Semasa kucing anda sedang mengatasi tekanan, pastikan anda mengalihkannya ke tempat yang jauh daripada bunyi yang kuat dan memastikan ia mempunyai akses mudah kepada makanan dan air.

Cara terbaik untuk berkomunikasi dengan kucing dalam semua suasana adalah dengan memberikan snek kucing yang lazat dan premium daripada Temptations™. Temptations™ snek ialah bahasa yang difahami dan disukai oleh semua kucing!

Soalan-soalan lazim tentang suara kucing

 1. Mengapa kucing saya menghasilkan bunyi aneh?

  Jika kucing anda menghasilkan bunyi aneh, ini bermakna ia memerlukan perhatian daripada anda. Kucing sering menghasilkan bunyi aneh apabila mereka berasa cemas atau dalam tekanan, dan memberikan mereka lebih kasih sayang boleh membantu kucing anda.

 2. Apakah maksud kicauan kucing?

  Kicauan kucing ialah bunyi yang berbeza dan bunyi ‘trilling’ yang dihasilkan oleh kucing menyerupai kicauan burung. Kucing adalah pemangsa yang sering memburu burung untuk mencari rezeki. Kicauan ialah bunyi memburu yang membantu kucing menarik burung lebih dekat kepadanya.

 3. Apakah suara kucing yang berada dalam kesusahan?

  Kucing dalam kesusahan sering mengeluarkan bunyi yang panjang, juga dikenali sebagai yowling atau melolong. Walaupun jarang kucing melolong, sekiranya kucing anda melolong untuk masa yang lama, ia mungkin menunjukkan tekanan atau kesakitan fizikalyang memerlukan perhatian profesional.

 4. Bolehkah anda memahami apa yang kucing mengeong?

  Walaupun tidak mungkin dapat mentafsir setiap bunyi mengeong yang tertentu, kebanyakannya merupakan tanda kemesraan. Jadi, jika kucing anda mengeong pada anda, ia boleh dianggap sebagai kucing bertanyakan khabar!

 5. Apakah maksudnya jika kucing menjilat anda?

  Kucing suka menjilat dirinya bersih. Ibu kucing sering membersihkan anak kucing mereka dengan menjilat mereka sebagai tanda kasih sayang. Jika kucing menjilat anda, ia bermakna ia menyayangi anda seperti seorang ibu dan ingin membersihkan anda dengan menjilat anda bersih.

X

Beli secara atas talian