Temptations imagery

Mengapa Kucing Mendengkur?

Mengapa Kucing Mendengkur?

Kita semua suka apabila kucing kita mendengkur tetapi pernahkah anda terfikir kenapa kucing mendengkur ? Adakah itu bahasa cinta rahsia mereka sendiri? Rupanya, bunyi dengkur kucing bukan sahaja menunjukkan kegembiraan. Kadangkala, kucing berdengkur dengan kuat juga mungkin menunjukkan bahawa mereka takut atau tertekan. Ini adalah mekanisme pertahanan mereka, melodi untuk menenangkan diri apabila berhadapan dengan huru-hara.

Mama kucing mendengkur semasa dan selepas bersalin untuk mengurangkan ketidakselesaan mereka serta membimbing bayi baru lahir yang buta ke arah badan mereka. Tidakkah itu menyenangkan?

Mari ketahui lebih lanjut tentang erti kucing mendengkur supaya kita dapat memahami si Manja kita dengan lebih baik.

✔ Apakah yang dimaksudkan apabila kucing mendengkur?

Memahami kenapa kucing mendengkur tidak mudah. Erti kucing mendengkur berbeza-beza tergantung konteks yang berbeza. Kucing mendengkur kerana beberapa sebab, seperti:

 1. Kucing gembira:

  Apabila kucing anda mendengkur perlahan, bunyi mendengkur ini bermakna mereka gembira dan berpuas hati. Biarkan si Manja meringkuk di pangkuan anda dan nikmati kehangatan cinta mereka.

 2. Kucing lapar:

  Kucing mendengkur dengan kuat mungkin menunjukkan bahawa mereka lapar. Jadi, jika anda tertanya-tanya mengapa kucing mendengkur dengan kuat, cuba tawarkan makanan kepada mereka. Jika mereka menerimanya dan berhenti mendengkur, anda telah menemui penyelesaian maksud dengkur mereka.

 3. Cara berkomunikasi dan ikatan:

  Kenapa kucing mendengkur pada anda? Sebab utama mengapa kucing mendengkur adalah untuk berkomunikasi dan ikatan sosial. Kucing mendengkur pada ibu mereka, kucing lain dan manusia kegemaran mereka. Erti kucing mendengkur mungkin bisa untuk komunikasikan cinta, kepuasan dan kegembiraan. Jadi, jika anda mendapati si Manja mendengkur ke arah anda, mereka mungkin telah memilih anda sebagai manusia terbaik di dunia mereka!

 4. Menenangkan diri & menyembuhkan:

  Kucing mendengkur juga untuk menenangkan dan menyembuhkan diri. Anda mungkin tertanya-tanya kenapa kucing mendengkur walaupun mereka nampaknya tidak menunjukkan kegembiraan. Maknanya, kucing mendengkur dalam keadaan sedemikian membawa erti si Manja anda tertekan dan perlu menenangkan diri. Kucing anda juga mungkin mendengkur jika mereka mencederakan diri sendiri dan perlu penyembuhan. Bunyi dengkur kucing menghasilkan getaran dalam badan mereka yang mengawal pernafasan dan membantu mereka sembuh dengan lebih cepat. Mendengkur memudahkan badan mereka menjadi kesedaran dan penjanaan semula.

✔ Apakah semua kucing mendengkur ?

Mengapakah kucing mendengkur apabila jenis kucing lain tidak? Di seluruh kerajaan kucing, keupayaan untuk menghasilkan bunyi dengkuran kucing adalah kemahiran istimewa yang hanya dimiliki oleh kucing kita. Walau bagaimanapun, kucing mendengkur bukan dari pita suaranya, yang mungkin dikirakan oleh sesetengah orang, tetapi dari tulang kecil yang bengkok yang dipanggil 'tulang hyoid' yang terselit di pangkal leher mereka.

Jadi, apabila anda tertanya-tanya kenapa kucing mendengkur, ingatlah bahawa mereka mungkin hanya bersenam tulang hyoid mereka untuk mencipta gemuruh rendah yang kita semua pasti suka!

✔ Kesan Dengkuran Kucing Pada Manusia

Pencinta kucing pasti tahu bahawa dengkuran kucing bukan sekadar dengkur sahaja tetapi juga wira-wira rahsia menghilangkan tekanan! Dengkuran kucing adalah kuasa ajaib yang membantu mewujudkan zon yang selesa dan bebas tekanan untuk manusia. Jadi, apabila anda berasa jengkel akibat kucing mendengkur dengan kuat, ingatlah bahawa kucing mendengkur untuk membantu anda ‘healing'. Getaran yang terhasil daripada dengkuran kucing anda memudahkan pernafasan anda, memberikan keajaiban pada tulang dan kecederaan anda, mengepam otot dan juga membaiki tendon.

Pemilik kucing mempunyai risiko serangan jantung 40% lebih kurang berbanding kepada mereka yang hidup tanpa peneman mendengkur. Selain itu, melepak dengan si Manja anda adalah seperti hari spa untuk jantung anda! Tekanan darah anda tidak turun naik dan kebimbangan akan hilang begitu sahaja. Sudah tiba masanya untuk mengucapkan terima kasih kepada si Manja.

✔ Kesimpulan

Sekiranya anda sering tertanya-tanya mengapa kucing mendengkur dengan kuat atau kenapa kucing mendengkur secara umum, anda kini sedar bahawa erti kucing mendengkur mungkin berbeza dalam situasi yang berbeza. Dengkur kucing anda mungkin menunjukkan kegembiraan, kepuasan dan cinta, tetapi jika kucing berdengkur dengan kuat mungkin menandakan kelaparan, tekanan atau kecederaan. Penting bagi anda untuk mengetahui bunyi dengkuran si Manja anda untuk memastikan mereka gembira dan bermain-main. Biarkan mereka meringkuk kepada anda apabila mereka mendengkur, bermain dengan mereka, atau menggaru kepala kecil mereka. Dan jika anda masih mempunyai kucing berdengkur dengan kuat, layan mereka dengan hidangan kucing yang lazat dan rangup atau lembut dan boleh dijilat daripada Temptations™ dan lihat bagaimana bunyi dengkur yang kuat berubah menjadi lemah lembut!

✔ Soalan Lazim

 1. Mengapa kucing mendengkur semasa membelai?

  Kucing mendengkur apabila mereka gembira dan berpuas hati atau apabila mereka mahu merapatkan hubungan dengan pemilik mereka. Oleh itu, kucing dewasa mendengkur apabila anda membelainya adalah petanda yang baik. Ini bermakna mereka mempercayai anda dan gembira untuk dibelai.

 2. Bagaimana kucing mendengkur?

  Bertentangan dengan kepercayaan popular, kucing tidak mendengkur menggunakan pita suara mereka. Mereka menggunakan tulang khas yang dipanggil ‘tulang hyoid’ yang terletak di pangkal leher mereka untuk menghasilkan bunyi gemuruh yang rendah yang kami kenal sebagai dengkur.

 3. Bagaimana untuk membuat kucing anda lebih mendengkur?

  Jika anda mahu kucing anda lebih mendengkur, pastikan ia selesa. Usaplah mereka apabila mereka mendekati kamu; mengusap kepala, dagu, dan menggaru belakang telinga mereka. Bermain dengan mereka dan panggil nama mereka dengan suara lembut anda.

 4. Adakah kucing gembira apabila mereka mendengkur?

  Kucing mungkin tidak selalu gembira apabila mereka mendengkur. Walaupun kucing boleh menyampaikan rasa sayang dan kepuasan melalui mendengkur, erti kucing mendengkur juga bisa jadi kelaparan atau tekanan. Kadangkala kucing juga mendengkur apabila mereka perlu sembuh daripada kecederaan.

X

Beli secara atas talian