Temptations imagery

Mengangkat Kucing

Mengangkat Kucing

Pernahkah anda terfikir untuk membawa pulang si Manja? Adakah anda akhirnya bersedia untuk mengambil risiko? Mengangkat kucing tidak kurang daripada membuka khazanah cinta, pelukan, persahabatan dan hiburan yang tidak berkesudahan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu anda sediakan sebelum anda membawa pulang si Manja ini. Artikel ini merangkumi semua soalan anda tentang pengangkatan kucing daripada cara mengangkat kucing, cara menjaga kucing jalanan, faedah pengangkatan anak kucing dan kelemahannya.

Mari kita menyelesaikan labirin ini bersama-sama!

✔ Faedah Mengangkat Kucing

Pengangkatan anak kucing boleh menjadi salah satu pengalaman paling terkenang. Apabila anda mengangkat anak kucing, anda mendapati peneman seumur hidup dan harus mendapat tahu cara menjaga kucing jalanan. Mengadopsi kucing mempunyai manfaat emosi dan praktikal kepada para pemilik kucing:

 • Apabila tertanya-tanya cara untuk memilih kucing yang sesuai dengan perangai dan gaya hidup anda, sebaiknya kunjungi pusat penyelamat terdekat anda. Kakitangan pusat tersebut adalah seperti pencari jodoh kucing. Mereka mengetahui keperibadian setiap ekor kucing di sana dan akan membantu anda membawakan anak kucing yang akan menjadi peneman anda.
 • Sebelum kucing jalanan dari pusat perlindungan masuk ke dalam hati anda, mereka menjalani pemeriksaan keseluruhan oleh doktor haiwan. Mereka akan dirawat untuk parasit, disterilkan dan diberi vaksin untuk memudahkan perjalanan pengangkatan kucing anda. Anda mungkin akan diminta yuran pengangkatan yang minimum, dan dikatakan amat berbaloi untuk ciuman berkumis dan peneman mendengkur.
 • Kakitangan tempat perlindungan juga akan memberi anda semua kemas kini yang perlu anda ketahui sebelum membawa pulang kucing jalanan seperti cerita belakang, tabiat, kebiasaan mereka dan petua untuk memelihara kucing jalanan.
 • Dengan gaya hidup sibuk anda, membesarkan seekor anak kucing pun boleh menjadi tekanan. Mengangkat kucing jalanan dari pusat perlindungan juga sesuai jika anda sedang mencari kucing yang sudah dilatih untuk dipelihara di rumah. Mereka mungkin mempunyai kucing dewasa yang sudah tahu cara menggunakan kotak sampah dan menjimatkan masa anda!
 • Apabila anda mengangkat anak kucing, anda tidak sahaja mendapat peneman; anda memberi si Manja peluang ke-dua untuk kebahagiaan dan menjadi seorang penyelamat dalam hidup mereka!

✔ Cara Mengangkat Kucing

Pengangkatan kucing jalanan tidak sepatutnya keputusan yang terburu-buru. Cuba mengikuti langkah-langkah tertentu yang akan membantu anda memilih anak kucing yang paling sesuai dan ketahui cara menjaga kucing jalanan.

 • Anda perlu melakukan kajian tentang mereka sebelum membawa pulang. Kenali kisah hidup, sifat dan perangai si Manja. Ini penting walaupun anda hanya memelihara seekor anak kucing.
 • Sentiasa cari tempat perlindungan yang boleh dipercayai yang akan memudahkan perjalanan pengangkatan kucing jalanan anda. Lawati beberapa tempat sebelum anda membuat keputusan.
 • Walaupun kos untuk mengambil kucing biasanya tidak tinggi, anda dinasihatkan untuk mencari kos di kawasan anda sebelum anda melawat tempat perlindungan dan bertanya tentang cara menjaga kucing jalanan.
 • Sebelum membawa pulang si Manja, ingatlah bahawa mereka datang dengan tanggungjawab. Anda perlu benar-benar yakin bahawa anda sudah bersedia untuk cakaran yang datang bersama, terutamanya apabila memelihara kucing jalanan.
 • Cuba hubungi doktor haiwan tempatan sebelum memelihara kucing jalanan sekiranya berlaku kecemasan.

✔ Cara Menjaga Si Manja Angkat Anda

Bulan pertama selepas anda membawa pulang mereka, ialah masa yang penting untuk ikatan anda berkembang. Gunakan minggu-minggu pertama selepas pengangkatan kucing untuk memahami kucing, dan bantu mereka menyesuai dengan gembira di rumah.

Berikut ialah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menunjukkan mereka bahawa anda prihatin terhadap mereka:

 • Berikan mereka masa untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka yang baharu. Pastikan rumah anda mesra kucing dan biarkan mereka meneroka, membuat tuntutan mereka dan mendekati anda mengikut syarat mereka sendiri.
 • Anda mungkin mempunyai kucing lain dalam rumah anda. Walau bagaimanapun, mereka harus dipisahkan daripada peliharaan baharu anda selama sekurang-kurangnya dua minggu untuk membolehkan penyesuaian. Ini adalah lebih penting jika anda membesarkan anak kucing.
 • Sediakan rumah untuk si Manja sebelum membawanya pulang. Sediakan kotak sampah, makanan, mainan dan katil untuk mereka.
 • Susunkan harian mereka dengan jadual. Ini memudahkan mereka menyesuai ke rumah baharu mereka dan menjadikan mereka biasa dengan jadual dan peraturannya.
 • Penjagaan dan dandanan gigi yang kerap adalah penting untuk kesihatan mereka.
 • Latih mereka anda dengan memanggil nama mereka dengan penuh kasih sayang dan menggunakan peneguhan positif seperti snek.
 • Biarkan mereka perlahan-lahan beralih kepada makanan kucing pilihan anda.

✔ Cabaran Mengambil Kucing Jalanan

Pengangkatan anak kucing bukan sekadar keseronokan dan permainan, walaupun anda hanya membesarkan seekor anak kucing. Setiap si Manja datang dengan set cabaran mereka sendiri. Berikut adalah beberapa faktor yang perlu anda ingat sebelum anda memelihara kucing jalanan:

 • Anda perlu berhati-hati dengan anak kucing kerana mereka akan sangat bergantung kepada anda. Memelihara anak kucing amat mencabar kerana mereka tidak boleh dibiarkan bersendirian untuk jangka masa yang lama.
 • Melatih anak kucing untuk bersesuaian dalam rumah mungkin mengambil banyak masa dan kesabaran.
 • Kucing dewasa mungkin tetap dengan tabiat mereka, baik dan buruk, dan anda mungkin mengambil masa yang lama untuk melatih mereka.

✔ Kesimpulan

Kegembiraan mengangkat kucing tidak terhingga. Walau bagaimanapun, anda mesti bersedia untuk memberikan yang terbaik. Melibatkan diri dalam penyelidikan, memilih pusat perlindungan yang sesuai, mempelajari sifat kucing anda dan menjadikan rumah anda ruang yang selamat adalah langkah penting apabila mempertimbangkan untuk memelihara kucing jalanan. Jika peneman anda masih menyusahkan anda, layani mereka dengan makanan kucing yang lazat daripada Temptations™ dan lihat bagaimana anda bisa menjadi manusia kegemaran mereka!

✔ Soalan Lazim

 
 1. Apakah yang perlu diberi kepada anak kucing angkat?

  Mulakan dengan memberi makanan kucing basah dan perlahan-lahan beralih kepada makanan kucing kering. Cuba memberi makanan lembap dengan kerap dalam diet mereka. Jangan sekali-kali memberi mereka makanan anjing kerana ia tidak mempunyai taurin, protein penting untuk semua kucing.

 2. Bagaimanakah anda membuat kucing berasa selesa di rumah?

  Simpan mereka di dalam satu bilik pada mulanya dengan kotak sampah, katil dan mainan mereka. Jika ada haiwan peliharaan lain, perlu diperkenalkan secara beransur kepada kucing atau anak kucing baharu anda. Rumah anda sepatutnya selamat dan bebas dari toksin untuk kucing.

 3. Bagaimanakah saya boleh tidurkan kucing pada waktu malam?

  Pastikan bilik mesra kucing. Biarkan lampu malam menyala untuk beberapa hari pertama. Ini membantu mereka menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu. Perlahan-lahan beralih kepada mematikan lampu supaya mereka menyesuaikan diri dengan jadual tidur keluarga anda.

 4. Bagaimana anda menunjukkan kucing anda bahawa anda menyayangi mereka?

  Menyebut nama si Manja dengan suara gembira anda menunjukkan bahawa anda menyayangi mereka. Bermain dengan mereka, memberi mereka cakaran kepala, pelukan dan memberi masa berkualiti dengan mereka secara umum membolehkan mereka tahu bahawa mereka dihargai.

 5. Bagaimana anda melatih kucing angkat?

  Kucing jalanan angkat mungkin selalunya mempunyai kisah belakang yang sedih atau menyayat hati. Melatih mereka memerlukan kesabaran, kelembutan, dan keramahan. Peneguhan positif seperti hidangan kegemaran mereka, dan bukannya peraturan atau hukuman yang keras, memberi manfaat yang besar semasa melatih si Manja.

X

Beli secara atas talian