Temptations imagery

Bagaimana Mengatasi tekanan Kucing?

Bagaimana Mengatasi tekanan Kucing?

Kucing tidak suka akan perubahan mendadak, yang boleh memberi stres atau menakutkan mereka dan  menjejaskan kesihatan mental dan fizikal mereka. Stres boleh mempengaruhi emosi kucing, yang sering menyebabkan perubahan tingkah laku mereka. Kucing tertekan akan menjadi cemas, takut dan agresif. Stres boleh menyebabkan kucing yang penyayang berkelakuan dingin dan menjauhkan diri. Selain itu, stres boleh menjejaskan kesihatan dan gaya hidup kucing, menyebabkan kenaikan berat badan atau penurunan berat badan yang mendadak, dan sering menyebabkan gangguan kesihatan yang serius. Oleh itu, ibu bapa kucing mesti tahu bagaimana untuk mengelakkan kucing daripada stres dan cara berkesan untuk mengatasi stres. 

Berikut adalah panduan ringkas tentang cara mengelakkan stres kepada kucing. Selagi anda boleh membaca tanda-tanda stres pada kucing dan melayan mereka dengan lembut dengan empati, sahabat kucing anda akan berasa lebih baik dalam masa yang singkat dan kembali kepada sifat penyayang dan suka bermain seperti biasa.

Mengenal pasti tanda-tanda stres pada kucing

Selain mengetahui cara mengatasi kucing tertekan dan cara membantu kucing mengurangkan stres, mengetahui tanda-tanda stres pada kucing ini akan membolehkan anda juga mengurangkan stres pada kucing.

Gejala fizikal

 1. Cirit-birit

  Stres bukan sahaja menjejaskan emosi kucing, tetapi ia juga boleh membebankan secara fizikal bagi munchkin anda. Apabila berada dalam stres, kucing akan menghasilkan pelbagai jenis hormon untuk membantu mengatasinya. Ketidakseimbangan hormon seperti ini boleh memberi masalah kepada penghadaman anak kucing anda yang mengakibatkan cirit-birit yang teruk. Oleh itu, menjadikannya penting bagi ibu bapa kucing untuk mengetahui cara mengelakan kucing daripada stres.

 2. Muntah

  Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan gangguan penghadaman pada kucing. Dan makanan yang tidak dihadamkan biasanya dimuntahkan oleh kucing kita, menyebabkan mereka kerap muntah. Muntah yang berlebihan adalah salah satu punca utama dehidrasi pada kucing, justeru itu, pastikan kucing anda kekal terhidrat apabila ia berada dalam stres dan kerap muntah.

 3. Hidung/mata berair

  Berada dalam stres dan cemas untuk masa yang lama boleh menjejaskan sistem imun kucing, menyebabkan ia menjadi sangat lemah. Ini mungkin menyebabkan kucing anda lebih mudah terdedah kepada penyakit kucing biasa serta jangkitan virus dan bakteria yang mengakibatkan gejala seperti bersin, mata berair dan hidung berair.

 4. Kurang selera makan

  Hilang selera makan adalah antara tanda utama stres pada kucing. Stres dan keresahan boleh membebankan kucing kita serta menyebabkan mereka berhenti makan semasa ia berada dalam stres. Pertimbangkan untuk mengunjungi doktor haiwan jika kucing anda telah berhenti makan sepenuhnya.

 5. Berat badan turun/naik secara mendadak

  Stres mempunyai kesan yang ketara terhadap gaya hidup kucing, menyebabkan mereka menjadi letih dan berputus asa dengan gaya hidup aktif mereka, mengakibatkan kenaikan berat badan. Stres juga merupakan punca utama kucing kehilangan selera makan, serta cirit-birit dan muntah, yang boleh diakibatkan oleh penurunan berat badan secara mendadak. 

Gejala tingkah laku

 1. Perubahan tingkah laku

  Kucing terkenal kerana sangat peramah, penyayang, suka bermain dan mesra. Tetapi stres dan keresahan boleh memberi kesan besar kepada sifat mereka, menyebabkan mereka menjauhkan diri dan agresif. Jika anak kucing anda tiba-tiba berkelakuan berbeza seperti menjauhkan diri atau bermusuhan, ia mungkin adalah satu tanda stres pada kucing.

 2. Membuang air diluar bekas pasir

  Kucing adalah haiwan yang sangat pembersih, sepertimana tabiat tandas mereka juga. Jadi, jika kucing anda membuang air di luar bekas pasir, ia mungkin berada dalam stres dan berasa tidak selamat tentang persekitarannya. Membuang air di luar bekas pasir juga memerlukan perhatian segera.

 3. Mencakar berlebihan

  Kucing sering dijadikan mangsa oleh haiwan yang lebih besar, seperti anjing. Ini menyebabkan kuku mereka tajam untuk mengelakkan sebarang ancaman yang mungkin berlaku. Mencakar dengan berlebihan untuk mengasah kuku mereka adalah tanda bahawa kucing anda berada dalam stres dan bersedia untuk sebarang ancaman yang mungkin berlaku.

 4. Agresif

  Apabila tertekan, kucing sentiasa berjaga-jaga, menyebabkan mereka menjadi agresif setiap kali mereka berasa terancam oleh sebarang perubahan kecil dalam persekitaran mereka. Stres juga boleh menyebabkan kucing berasa kecewa, yang boleh menyebabkan agresif. Mengetahui cara mengurangkan stres kucing boleh membantu kucing dengan keagresifan yang teruk.

 5. Mengeong berlebihan

  Walaupun kucing biasanya agak interaktif dan vokal dengan manusia kegemaran mereka dengan mengeong, tetapi mengeong yang berlebihan adalah satu tanda stres. Ini menunjukkan bahawa kucing kami ingin menarik perhatian anda. Tangisan dan lolongan juga dianggap sebagai gejala stres dan ketidakselesaan.

Cara mengilangkan stres kucing

Ibu bapa kucing sering berhadapan dengan persoalan cara menghilangkan stres kucing serta merta. Berikut adalah beberapa cadangan berkesan tentang cara menghilangkan stres kucing.

 1. Menyediakan bekas pasir yang sesuai

  Kucing adalah haiwan yang sangat pembersih, memerlukan tempat yang ditetapkan untuk membuang air. Secara amnya, kucing lebih suka membuang air besar dalam bekas pasir kerana ia selamat digunakan dan mengurangkan kotoran atau pencemaran. Jadi, jika anda tertanya-tanya cara menghilangkan stres kucing, anda boleh mulakan dengan menyediakan bekas pasir yang sesuai yang boleh mengurangkan stres kucing. Bekas pasir membantu menenangkan kucing apabila berasa terancam. Di samping mengetahui cara menghilangkan stres kucing, anda juga mesti ingat untuk membersihkan bekas pasir dengan kerap untuk mengurangkan stres pada kucing. 

 2. Beli makanan yang berkualiti

  Kucing adalah penggemar makanan terbesar. Munchkin kecil yang hebat ini bukan sahaja gemar makan, tetapi suka dimanjakan dengan pelbagai pilihan dan perisa makanan. Makanan dan snek kucing yang baik boleh memainkan peranan penting dalam membantu menenangkan kucing apabila mereka stres. Jadi, jika kucing anda berasa gusar atau agresif, hidangkannya snek kucing daripada Temptations™ untuk mengurangkan tekanannya. Snek kucing Temptations™ merupakan pilihan terbaik kerana kucing menyukai rasanya yang enak. Ia akan membantu kucing anda merasa lebih baik dalam masa yang singkat untuk mengurangkan stres pada kucing.

 3. Pastikan air minum tersedia

  Sesetengah baka kucing tidak suka akan air, walaupun air boleh membantu kucing yang tertekan. Ini boleh menyebabkan kucing tidak minum air yang mencukupi yang akan menyebabkan kucing dehidrasi. Dan semasa mereka mengalami stres atau ketidakselesaan, kucing sering berhenti makan dan minum sepenuhnya serta meningkatkan risiko dehidrasi. Untuk mengelakkan ini, pastikan air minuman bersih disediakan supaya ia boleh diakses dengan mudah oleh kucing anda. Ia juga penting untuk mengisi semula mangkuk air mereka dari semasa ke semasa dengan air yang bersih untuk mengelakkan pencemaran dan juga ia merupakan petua baik jika anda masih memikirkan cara menghilangkan stres kucing. 

 4. Menyediakan tempat bertenggek

  Kucing sangat ingin tahu dan cerdas yang sering menyebabkan mereka meneroka dan meninjau kawasan baharu sebelum membiasakan diri dalam suasana baharu. Kebanyakan kucing lebih suka memanjat kawasan yang lebih tinggi kerana ia adalah tempat untuk berehat dan menikmati masa bersendirian serta menghilangkan stres. Berikut adalah petua yang baik jika anda ingin tahu cara menghilangkan stres kucing atau cara menyembuhkan kucing yang tertekan. Jika kucing anda berasa tertekan dengan persekitaran baharu, sediakan tempat bertenggek adalah langkah bijak untuk membantu mereka meneroka persekitaran itu dengan lebih baik dan menenangkan mereka setelah mereka mengenali lebih tentang tempat itu. Ia juga membantu kucing mengasingkan diri dan berasa selamat.

 5. Bermain dengan kucing anda dengan kerap

  Tertanya-tanya cara hilangkan stres kucing atau bagaimana untuk mengelakkan kucing daripada stres? Kucing adalah sangat peramah dan penyayang secara semula jadi dan suka menghabiskan masa dengan manusia kegemaran mereka, bermain dan meringkuk. Walaupun kucing memerlukan masa bersendirian untuk berehat, mereka sangat cerdas dan suka bermain, dan memastikan sesi permainan anda sentiasa menghiburkannya. Dan jika kucing anda tertekan, mengapa tidak bermain dengannya sebagai gangguan? Selain membantu kucing anda kekal aktif secara fizikal, bermain bersamanya dengan kerap juga akan membantu anda menjalin ikatan batin dengannya untuk selama-lamanya.

 6. Elakkan perubahan persekitaran yang ketara

  Tertanya-tanya cara menangani kucing yang stres? Seperti air, kucing tidak begitu menyukai perubahan, seperti berpindah rumah dan berpindah ke kawasan baharu. Disebabkan kucing tidak biasa dengan persekitaran baharu, perubahan ketara boleh menyebabkan sahabat kucing anda stres dan cemas. Oleh itu, elakkan perubahan persekitaran secara tiba-tiba boleh mengurangkan kemungkinan stres pada kucing dengan ketara.Walaupun sukar bagi ibu bapa kucing untuk mengelakkan perubahan sepenuhnya, bersikap empati terhadap perasaan kucing boleh membolehkan ibu bapa kucing bertindak balas dengan lebih baik terhadap mereka.

 7. Sediakan kawasan mencakar

  Anda boleh menyediakan kawasan untuk mencakar di rumah anda jika kucing anda stres dan anda tidak yakin tentang cara hilangkan stres kucing. Kucing sering mencakar untuk mengasah kukunya yang merupakan senjata utama mereka untuk menangkis ancaman. Kucing domestik juga, sering menggunakan tiang mencakar untuk mengasah kukunya. Mengetahui bahawa mereka telah menyediakan pertahanan mereka boleh membantu kucing berasa tenang di persekitaran baharu. Tiang mencakar mudah didapati di kedai haiwan peliharaan, atau anda boleh membuatnya sendiri daripada bahan kitar semula sebagai projek DIY yang menyeronokkan. (83)

 8. Berunding dengan professional

  Anak-anak kucing boleh menjadi stres apabila mereka sakit atau mempunyai penyakit. Tidak seperti manusia, kucing comel ini tidak selalunya pandai dalam menyampaikan perkara yang mengganggu mereka, sering memberi keresahan dan stres tambahan pada kucing. Gejala seperti kerap membuang air kecil, cirit-birit, dan muntah adalah biasa di kalangan kucing yang stres. Tetapi ini juga boleh diakibatkan oleh gangguan kesihatan yang tersembunyi. Oleh itu, jika anda tidak pasti cara hilangkan stres kucing, dinasihatkan untuk berunding dengan doktor haiwan untuk mengurangkan stres pada kucing. Selain itu, dalam kes stres dan keresahan yang teruk, doktor haiwan juga boleh mengesyorkan ubat seperti alprazolam dan clorazepate yang membantu mengurangkan stres pada kucing.

Soalan-soalan lazim tentang stres pada kucing

 1. Apa yang berlaku jika kucing terlalu stres?

  Apabila stres pada kucing dibiarkan, ia boleh menjejaskan gaya hidup mereka. Stres pada kucing sering menyebabkan tingkah laku mereka berubah secara drastik, jarang makan atau minum yang boleh mengakibatkan gangguan fizikal. Stres juga boleh menjejaskan emosi kucing yang menyebabkan kucing tertekan. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui cara hilangkan stres kucing.

 2. Bagaimanakah seperti keresahan kucing?

  Keresahan pada kucing boleh menyebabkan gangguan kesihatan yang teruk. Lambat laun, kucing yang mengalami keresahan boleh mula menunjukkan gejala yang berbeza seperti cirit-birit, kerap membuang air kecil, muntah, loya, kenaikan atau penurunan berat badan secara tiba-tiba, dan menjadi agresif. Keresahan juga boleh menjejaskan emosi kucing.

 3. Bolehkah catnip menolong kucing yang keresahan?

  Jika anda sedang mencari penyelesaian tentang cara hilangkan stres kucing, catnip adalah  pilihan yang baik. Catnip mengandungi nepetalactone yang memukau kucing, mencetuskan reseptor keseronokan dalam otak mereka. Catnip juga selamat untuk kucing.

 4. Adakah kucing saya stres atau sakit?

  Kucing yang sakit dan stres selalunya menunjukkan gejala yang sama. Gejala yang paling biasa termasuk loya, muntah, kerap membuang air kecil, cirit-birit, penurunan berat badan, kurang selera makan dan banyak lagi. Oleh itu, untuk mengelakkan risiko, jika anda tidak mengetahui cara menghilangkan stres kucing, dinasihatkan berunding dengan doktor haiwan.

 5. Apakah yang berlaku jika kucing terlalu stres?

  Kucing tertekan boleh menunjukkan gejala seperti hilang selera makan, muntah, cirit-birit, kerap membuang air kecil, hilang selera makan, mata dan hidung berair, dan loya. Selain mencetuskan gangguan seperti penyakit saluran kencing kucing dan sindrom hiperestesia kucing, stres juga boleh menyebabkan mereka menjadi agresif dan kemurungan. 

X

Beli secara atas talian